...

Terapia cognitiv comportamentala si convulsiile disociative

convulsii disociative, epilepsie, convulsii, terapie cognitiv comportamentala

Terapia cognitiv comportamentala si convulsiile disociative

Un grup de cercetatori a descoperit ca adaugarea terapiei cognitiv comportamentale la ingrijirea medicala existenta deja, ar putea oferi pacientilor cu convulsii disociative perioade mai lungi intre episoade, convulsii mai usoare si o calitate mai buna a vietii.


Studiul a fost finantat de catre Institutul National de Cercetare in Sanatate al Regatului Unit (NIHR) si a fost publicat in Lancet Psychiatry.


Convulsiile disociative sunt similare din punct de vedere vizual cu crizele epileptice sau cu sincopele, dar au un alt mecanism declansator. Convulsiile disociative apar din motive psihologice si nu fizice.


De obicei, aceste convulsii disociative reprezinta felul in care reactioneaza creierul la ganduri sau sentimente legate de experiente din prezent sau trecut. Ele difera de crizele epileptice intrucat acelea apar in urma unei activitati electrice anormale la nivelul creierului.


De-a lungul timpului, pacientii cu convulsii disociative nu au fost crezuti de catre medici sau au fost chiar ignorati, motiv pentru care cercetarile in acest domeniu si tratamentele sunt limitate.

Acestea apar mai des in randul femeilor, iar persoanele afectate tind sa aiba o calitate mult mai scazuta a vietii, comparativ cu cea a persoanelor cu epilepsie.


Despre studiu


In cel mai mare studiu de pana acum legat de convulsiile disociative, 368 de pacienti din diferite centre aflate in Anglia, Scotia si Tara Galilor, au fost urmariti clinic la 6 si 12 luni dupa inceperea tratamentului.


Cercetatorii au descoperit ca pacientii care au fost tratati cu terapie cognitiv comportamentala specifica convulsiilor disociative pe langa ingrijire medicale de rutina, au raportat un numar mai mare de zile consecutive fara episoade convulsive in ultimele 6 luni.


Mai mult decat atat, acestia au raportat o functionalitate mai buna si au fost mai multumiti cu tratamentul prescris comparativ cu cel standard.


Autorul principal al acestui studiu Laura Goldstein, profesor de neuropsihologie clinica in cadrul Institutului de Psihiatrie, Psihologie si Neurostiinta, King’s College London, a mentionat ca acesta este primul test de mare amploare care a implicat mai multe centre si mai multi profesionisti din domeniu, pentru a investiga tratamentele pentru adultii cu convulsii disociative. Acest studiu este foarte important deoarece disponibilitatea tratamentelor pentru persoanele cu aceasta tulburare difera foarte mult.


Mai putin stres si mai putine simptome


Chiar daca la finalul testului s-a parut ca pacientii din ambele grupe au prezentat o reducere a convulsiilor disociative, persoanele din grupul care a primit terapia cognitiv comportamentala specifica au raportat o imbunatatire a mai multor situatii din viata de zi cu zi, acestea fiind mai sanatoase, mai putin stresate si cu mai putine simptome.


Cercetatorii au efectuat acest studiu deoarece Marea Britanie nu are momentan o cale de ingrijire clara pentru persoanele cu aceasta tulburare. Acestia recomanda introducerea terapiei cognitiv comportamentale specifice convulsiilor disociative in ajutorul medical oferit de specilisti cum ar fi neurologi sau psihiatri.


Mai mult decat atat, avand in vedere ca testul s-a efectuat in medii diferite, studiul sugereaza ca terapia cognitiv comportamentala ar putea fi aplicata nu doar in centre specializate, ci si in cabinetele psihologilor sau a psihoterapeutilor.


Cu toate acestea, cercetatorii mentioneaza ca este nevoie de studii aditionale pentru a identifica mai clar pacientii care ar beneficia cel mai mult de pe urma unui astfel de tratament.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

The Lancet

Eurekalert

Pexels

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.