Cancerul colorectal: Bacterii diferite in tumori
Cercetatorii Centrului Comprehensiv de Cancer Lombardi, din cadrul Universitatii Georgetown, au studiat microbiota persoanelor diagnosticate cu cancer colorectal si au descoperit ca populatia bacteriilor, a fungilor si a virusurilor prezente in tumora a variat semnificativ in functie de tipul afectiunii (debut timpuriu/inainte de 45 de ani sau debut tardiv/65 de ani sau mai mult).
Aceste rezultate ar putea oferi raspunsurile mult cautate legate de cresterea numarului de persoane tinere afectate de cancer colorectal, in special in randul celor care nu au prezentat factori de risc identificabili pentru aceasta boala.
Descoperirile cercetatorilor vor fi prezentate in iunie anul acesta, in cadrul intalnirii anuale a Societatii Americane de Oncologie Clinica.
Conform surselor, incidenta cancerului colorectal a prezentat un declin in ultimele decenii in randul persoanelor cu varsta mai mare de 55 de ani, unul dintre motive fiind folosirea mai frecventa a procedurilor de screening.
Cu toate acestea, numarul de adulti diagnosticati cu cancer colorectal si cu varsta mai mica de 55 de ani aproape ca s-a dublat, rata incidentei crescand de 11% in 1995 la 20% in 2020.
“Persoanele tinere cu aceasta boala tind sa aiba un cancer mult mai agresiv, ceea ce inseamna ca orice beneficiu prezentat de tineretea corpului este anulata de biologia agresiva a tumorii. Mai mult decat atat, stim ca in mare parte factorii genetici nu explica aceasta crestere a numarului de cazuri in randul persoanelor tinere, motiv pentru care am cautat alte explicatii.” – a precizat profesorul asociat Benjamin Adam Weinberg, care a continuat – “Avem trilioane de bacterii prezente in organism, inclusiv in intestine, unele dintre ele fiind implicate chiar in dezvoltarea cancerului colorectal, motiv pentru care suntem de parere ca microbiota ar putea reprezenta un factor important pentru dezvoltarea acestei boli, intrucat face legatura dintre factorii genetici, cei de mediu, dieta si sistemul imunitar.”
Cum a fost realizat studiul
Oamenii de stiinta au stiut de mai mult timp ca anumite bacterii pot avea un efect negativ asupra mucoasei colonului si pot provoca inflamarea tesuturilor, ceea ce poate duce la mutatii ale ADN-ului celulelor prezente in colon si la potentiala aparitie a cancerului. Aditional, cercetatorii stiu ca un anumit tip de bacterie si anume Fusobacterium nucleatum (F. nuc), poate sustine dezvoltarea cancerului prin suprimarea raspunsurilor imunitare la nivelul colonului.
Pentru a intelege mai bine rolul microbiotei si a influentei pe care o are in functie de varsta persoanei cu cancer colorectal, Weinberg si colegii sai au analizat ADN-ul si microbiota tumorilor de la 36 de pacienti cu cancer colorectal diagnosticati inainte de varsta de 46 de ani si 27 de probe de la persoanele cu cancer colorectal diagnosticate dupa varsta de 65 de ani.
Rezultatele obtinute
In urma investigatiilor, cercetatori au detectat in total 917 specii unice de bacterii si fungi in tumori. Una dintre cele mai comune a fost bacteria F. nuc, care a aparut in mod egal in 30% din totalul de tumori timpuri si a celor cu debut tardiv.
Diferentele descoperite au inclus Cladosporium sp, care a fost gasita mai des in randul tumorilor persoanelor tinere, in timp ce Pseudomonas Iuteola, Ralsodnia sp si Moraxella osleoensis au fost gasite mai des in randul tumorilor cu debut tardiv.
In ceea ce priveste compozitia, Clostridium perfringens, Escherichia coli, Leptotrichia hofstadii, Mycosphaerella sp, Neodevriesia modesta, Penicillium sp si Leptosphaeria sp, fiecare a reprezentat un anumit procent din microbiota persoanelor cu debut tardiv, insa nu au fost deloc prezente in randul persoanelor tinere.
In urma rezultatelor si investigatiilor realizate, Weingerb spera ca in viitor aceasta baza de date sa fie extinsa prin studii aditionale pentru a intelege mai bine relatia dintre micorbiota si ceilalti factori de risc ai cancerului colorectal.
“Deoarece avem date genetice despre tumorile pacientilor si informatii despre dietele lor, speram sa exploram si alte potentiale relatii si aspecte ale microbiotei si gradul impactului pe care aceasta il are asupra progresului cancerului colorectal.”
Studiul a fost sustinut de Alianta impotriva Cancerului Colorectal si Fundatia Victoria Casey si Peter Teely.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: