...

Buretii de machiaj pot contine bacterii periculoase

bureti de machiaj, bacterii

Buretii de machiaj pot contine bacterii periculoase

In urma dovezilor aparute de-a lungul timpului, a fost evidentiat faptul ca orice produs de cosmetica trecut de data expirarii, cat si multe alte instrumente de infrumusetare, in special buretii de machiaj, care nu sunt curatati periodic, pot contine bacterii daunatoare cum ar fi Staphylococcus aureus si Escherichia coli.


Milioane de oameni din intreaga lume folosesc machiajul pentru a evidentia anumite trasaturi, pentru a exprima personalitatea sau pentru a ascunde anumite detalii.


Cu toate acestea, aplicarea machiajului in toalete publice, masina, tren sau avion, ofera produselor de machiaj si a instrumentelor acestora destula oportunitate de a aduna bacterii daunatoare.


Toate produsele de cosmetica au un termen de valabilitate, care se refera la perioada in care acestea pot fi folosite in siguranta. Aceasta durata variaza in functie de produs si de felul in care este folosit acesta, de exemplu, aplicarea fardului de pleoape folosind degetele, ar putea reduce atat din siguranta cat si din perioada de valabilitate.


Multe companii folosesc simbolul unui borcan desfacut urmat de un numar, acesta reprezentand numarul de luni in care produsul poate fi folosit in siguranta, dupa ce a fost desfacut capacul.


Aditional, pe langa produsele de cosmetica in sine, mai sunt folosite si anumite instrumente speciale cum ar fi perii, pensule sau bureti pentru a aplica machiajul. Aceste instrumente pot aduna foarte usor un numar mare de bacterii, lucru care este neglijat de majoritatea persoanelor.


Bacterii prezente in 70-90% dintre produse


Studiul a fost publicat in Journal of Applied Microbiology. In acest studiu, Amreen Bashir Ph.D si Profesorul Peter Lambert au analizat probe provenite de la 467 produse cosmetice care au fost donate de consumatorii din Marea Britanie.


Aceste produse au inclus: 96 rujuri, 92 dermatografe, 93 rimeluri, 107 luciuri de buze si 79 bureti machiaj folositi pentru a aplica fondul de ten si corectori profesionali.


Testele efectuate de cercetatori au evidentiat faptul ca aproximativ 70-90% dintre produsele oferite au fost contaminate cu bacterii si ca buretii au reprezentat cea mai mare rata de contaminare.


In urma analizelor, cercetatorii au descoperit trei bacterii predominante, S. Aureus, E. Coli si Citrobacter freundii, aceste bacterii fiind asociate cu infectii la nivelul pielii, intoxicatie alimentara si infectii ale tractului urinar.


Cercetatorii au scris in studiul lor – “Majoritatea contaminantilor au fost stafilococi/micrococi. Au fost detectate si enterobacterii in toate tipurile de produse, in special in cazul buretilor de machiaj (26,58%)”


Mai mult decat atat, buretii de machiaj au avut si cea mai mare rata de contaminare cu fungi (56,96%). Cercetatorii sunt de parere ca acest rezultat a aparut in urma nevoii de inmuiere a buretelui, pentru a putea aplica machiajul. Acestia au explicat ca suprafetele umede reprezinta un teren propice inmultirii fungilor.


Luciul de buze a avut si el printre cele mai ridicate cantitati de contaminanti bacterieni, in special enterobacterii. Rujul a aratat cea mai mica rata de contaminare.


Dintre buretii donati, 64,4% au fost scapati de jos


Conform informatiilor provenite de la persoanele care au donat produsele cosmetice, doar 6,4% dintre produse au fost curatate. In cazul rimelului, nu a fost curatata nicio periuta.


Donatorii au continuat cu informatii referitoare la modul de aplicare a machiajului, 27,3% dintre produse find aplicate in baie, in special dermatograful. Aceasta actiune poate duce la contaminarea cu materii fecale.


Ingrijorator a fost faptul ca 28,7% dintre persoane au mentionat ca au scapat produsele pe jos. In ceea ce priveste buretii de machiaj, 35,6% au fost folositi sau depozitati in baie si 64,4% au fost scapati pe jos.


In baza acestor descoperiri, cercetatorii sunt de parere ca pot exista efecte negative severe si avertizeaza in special persoanele care au un sistem imunitar slabit si care pot fi mai susceptibile la infectii.


“Cand discutam despre machiaj, practicile slabe de igiena ale consumatorilor sunt foarte ingrijoratoare, mai ales daca luam in considerare faptul ca am gasit bacterii cum ar fi E. coli – care sunt asociate cu contaminarea fecala – inmultindu-se in produsele testate.” – Amreen Bashir Ph.D


Acesta cosidera, ca trebuie facut ceva care sa ajute la educarea atat a consumatorilor cat a industriei de cosmetica, despre nevoia de a curata buretii de machiaj in mod regulat si uscarea lor corecta. Mai mult decat atat, ar trebui sa existe si informatii despre riscurile folosirii produselor cosmetice dupa termenul de valabilitate, pentru a reduce sansele de infectare si aparitie a complicatiilor.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Journal of Applied Microbiology

Medical News Today

Pexels

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.