Biosenzor detectabil prin ultrasunete

biosenzor, ultrasunete, accident vascular cerebral, avc, cancer

Biosenzor detectabil prin ultrasunete

O inovatie realizata de cercetatorii australieni, prima pe plan mondial, are potentialul de a monitoriza schimbarile in nivelul pH-ului si a altor raspunsuri la terapie pentru pacientii cu cancer sau accident vascular cerebral.


Cercetatorii Universitatii Monash in colaborare cu Baker Heart and Diabetes Institute au creat un biosenzor care poate fi introdus in corpul uman pentru a masura markerii de diagnostic in timp real. Acesti biosenzori emit semnale care pot fi detectate de dispozitivele cu ultrasunete folosite in prezent in clinici si spitale.


Studiul a fost publicat in jurnalul ACS Sensors si i-a fost acordat un brevet international provizoriu.


In momentul de fata, imagistica prin ultrasunet cu substanta de constrast implica injectarea pacientului cu o substanta de contrast compusa din microbule cu gaz, pentru a evidentia mai bine circulatia sangvina prin organele vitale.


Cu toate acestea, particulele nu pot rezista in corp mai mult de 20 de minute, ceea ce face imposibila monitorizarea pe termen lung a diagnosticului.


Tehnologia creata de cercetatorii australieni condusi de Dr. Simon Corrie si Dr. Kristian Kempe poate fi introdusa adanc in tesut si poate masura anumiti biomarkeri cum ar fi pH-ul, folosit pentru a observa daca tumora se micsoreaza in urma chimioterapiei.


In viitor, semnalele ar putea fi detectate si de telefoanele mobile


Cercetatorii doresc ca in viitor aceasta tehnologie sa fie capabila si de detectarea altor tipuri de biomarkeri, cum ar fi oxigenul sau proteinele asociate cu alte boli.


In ceea ce priveste aceasta tehnologie, elementul important si cheia succesului a fost utilizarea nanoparticulelor solide, create de Julia Walker, student PhD sub supravegherea dr. Corrie si a dr. Kemper. Rigiditatea nanoparticulelor se schimba ca raspuns la schimbarile de pH in corp si transmit semnale care pot fi detectate de dispozitivele cu ultrasunete.


Dr. Corrie a mentionat ca avantajul acestei tehnologii este acela ca, intr-o buna zi, aceste semnale ar putea fi citite si de dispozitive mai simple cum ar fi telefoanele mobile. Aceasta realizare ar putea face mult mai usoara monitorizarea pacientilor din zonele izolate, deoarece nu ar mai fi nevoie de aparatura de mari dimensiuni prezenta momentan in spitale si clinici.


“Obiectivul nostru este acela de a oferi posibilitatea medicilor de a aseza un pacient pe scaun si de a monitoriza prin ultrasunet, in timp real, reactia corpului la medicamentul injectat si in functie de acel raspuns medicul sa poata modifica doza dupa nevoile pacientului.”


Viitorul studiului


Momentan tehnologia a fost testata pe un model animal pentru a detecta schimbarile nivelului de pH. Cercetatorii spera sa poata continua testarea pe model animal pentru a determina daca aceasta tehnologie poate monitoriza cu precizie schimbarile rapide de pH, axandu-se initial pe cancer si accident vascular cerebral.


Abilitatea de a monitoriza in timp real moleculele biologice si activitatea medicamentelor in corp, a ramas in mare parte o actiune greu de atins.


Majoritatea elementelor de monitorizare implantabile in acest moment depind de tehnologie complexa si scumpa cum ar fi CT sau RMN. Utilizarea dispozitivelor cu ultrasunete care pot fi portabile si ieftine, pentru a monitoriza stadiul unei boli in timp real, a fost pana in acest moment o optiune ipotetica.


Odata cu efectuarea mai multor teste, dr. Kempe este de parere ca un produs viabil ar putea fi creat in urmatorii zece ani. Cu toate acestea, este nevoie insa de parteneri comerciali pentru a a aduce la realitate aceasta tehnologie.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

ACS Sensors

News-Medical

Pixabay